Vers vlees aan katten geven

Katze-frisst-Fleisch-Shutterstock-Master-L

Een tijdje terug was ik op visite bij vrienden die ook twee Brits Kortharen hebben. Dexter en Lilly, misschien kennen jullie ze nog wel, want ze zijn een keertje bij ons uit logeren geweest! Lilly was destijds nog een klein meisje, maar ik was positief verrast hoe deze dame ineens een flinke Brit was geworden! Ze zag er echt heel erg goed uit en ik vroeg voor de gein nog ‘Geef je haar pokon ofzo?’, maar het antwoord was simpel: ‘Vers vlees!’

Al mijn katten komen van dezelfde cattery en daar zijn ze opgegroeid met vers vlees van het merk BIBI. Ik ben er destijds mee gestopt om een praktische reden: Vers vlees koop je vaak in een voorverpakte ingevroren worst van een halve kilo, dat is natuurlijk veel te veel voor één keer. Dus moest er een zaag aan te pas komen en dat vonden we echt heel erg vervelend werken. We besloten dus ander natvoer te geven zonder dierlijke bijproducten.

Toch was mijn interesse ineens weer gewekt om weer vers vlees te gaan voeren. Zo’n blikje Sheba natvoer is natuurlijk leuk maar er zitten veel gemaakte smaak en geurstoffen in. Daarbij betaal je zo’n €0,75 per blikje, wat uitkomt op €5,25 per week terwijl een BIBI worst rond de €2,50 komt en daar kunnen wij ook een hele week mee doen. Uiteindelijk is het dus én gezonder én goedkoper. Maar waarom is het nou zo gezond om vers vlees te geven?

Disclaimer: Ik wil met deze blog niet zeggen wat goed/fout is. Ik ben ook geen deskundige maar heb wel mijn informatie zorgvuldig uitgezocht. Met deze blog wil ik alleen mijn eigen ervaringen delen en niemand iets opdringen. Iedereen moet lekker doen waar hij/zij zich goed bij voelt! Als dat vers vlees is, prima. Als dat ander natvoer is, ook prima! 

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen (Bron):
– er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
– het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
– het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
– het belast de organen minder
– de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kant en klaar vers vlees-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking).

Wat merk je van het geven van vers vlees?

 • Minder jeuk
 • Mooiere vacht
 • Verbeterde lichaamsgeur (uit hun bekje bijvoorbeeld)
 • Minder of geen oorontstekingen
 • Minder vaak wormen
 • Katten worden actiever

Ik ben dus weer BIBI vers voer in gaan slaan en met behulp van mijn vriend heb ik mooie dagelijkse porties ingevroren. BIBI is een merk, ik heb verder nog geen onderzoek naar andere merken gedaan maar omdat ik dus al eerdere ervaringen heb met BIBI en het makkelijk verkrijgbaar is in mijn woonplaats, ben ik dit merk weer gaan geven. De keuze is gevallen op BIBI Beefmix. Ik haal het de dag van te voren uit de vriezer, laat het ontdooien in de koelkast en een uur voordat ik het aan de katten geef haal ik het uit de koelkast.

getimage (bron)

Er staat inderdaad ‘dierlijke bijproducten’ op. In eerste instantie vond ik dat wel raar maar uiteindelijk is het niet te vergelijken met de dierlijke bijproducten die je terugvindt in ander (supermarkt)natvoer. Daar denk je dat je een lekker visje geeft, terwijl je maar 3% vis geeft en de rest bijvoorbeeld (slachtafval) runderhart is gemixt met allerlei kunstmatige toevoegingen. Bij deze beefmix is het toch wel een ander verhaal, hierbij weet je dat je dierlijke bijproducten geeft (zoals runderhart) maar dit is ook juist de bedoeling. Katten zijn eigenlijk carnivoren en ik ken genoeg verhalen dat er hele kuikens (sorry ;-) ) naar binnen gewerkt worden. En tja, dan laten ze toch ook echt niet de ‘bijproducten’ liggen. Dierlijke bijproducten kunnen dus in zekere zin gezond zijn, maar hebben een ongezonde stempel omdat ze in heel veel voer op een ongezondere manier verwerkt en verzwegen worden.

Toen ik het voor het eerst BIBI aan de katten gaf trokken ze hun neus er voor op. Ik snapte er niets van… vroeger waren ze er echt dol op en nu moesten ze er niets meer van hebben? Maar ik weet wel hoe het komt, ze zijn natuurlijk de geur en smaakstoffen van ander natvoer gewend en dit ‘puur natuur’ voedsel vonden ze dus totaal niet aantrekkelijk. Ik ben wel blijven volhouden en de eerste dagen aten ze het toch wel na een paar uur op. Na een aantal dagen waren ze gewend en nu likken ze zelfs het bordje af.

Of ik al veel verschil merk qua vacht of activiteit? Na een week is het slecht te zeggen. Wel merk ik al een verminderde lichaamsgeur zoals hun adem en als ik mijn vriend mag geloven stinken de drollen ook minder (voordeel van zwanger zijn ;-) ). Over een tijdje zal ik nog eens een update schrijven!

Geven jullie ook vers vlees aan jullie katten? Zo ja, wat geef jij? 

Bron foto

You May Also Like

8 Comments

 1. 1

  Hi!
  Wij gaven onze Ragdolls in het begin ook vlees en hebben een tijdje Barf gegeven. Het is wat je schrijft, het zijn carnivoren en hun lijfje is ervoor gemaakt om dat te eten. Helaas waren ze er hier niet zo dol op. Een tijdje terug hoorde je overal dat het heel goed was om vers te geven, maar in Amerika zijn ze hier al terug op aan het komen. Buiten dat is het voor de mens (zwangere vrouwen en jonge kindjes) die samen leven met die poezen minder goed. In rauw vlees zitten toch meer bacteriën die het lijfje van een poes ander verteerd. Die ‘foute’ bacteriën moeten er uiteindelijk toch een keertje uit. De poes loopt na een kattenbak bezoekje toch weer door je huis heen, dus kunnen die bacteriën overal komen (is trouwens niet die ene bacterie waar je altijd voor gewaarschuwd wordt als je zwanger bent, maar een andere)
  Vorig jaar wilden wij weer vers gaan geven. Toen ik zwanger bleek te zijn, hebben we dat idee maar laten varen. Ze krijgen nu alleen af en toe nog een stukje rauwe kipfilet en verder een keer per week een zakje natvoer van RC of Hills
  Manon onlangs geplaatst…Mama’s dagboek | 10My Profile

 2. 2

  Mijn kat, Lizzy, eet ook vers vlees. Ik ben zelf vegetariër haha, maar ik heb er geen problemen mee om wel vlees aan haar te geven, zij is er voor gemaakt en ik kan prima zonder. Ik geef het altijd ’s ochtends en ze wordt niet rustig voor ik het aan haar geef!

 3. 3

  Interessant artikel om te lezen! Mijn katten krijgen alleen brokken ivm het overgewicht, maar toch wil ik ze zo nu en dan wat lekkers geven, dan is dit een hele mooie oplossing. Ik ga zeker even op zoek naar vers vlees.

 4. 4

  Ik geef mijn kat Darf. Dat is biologisch rauw vlees voor de kat. Ik bestel dat bij Slagerij de groene weg in Amersfoort. Vanaf 50 euro bezorgen ze gratis. Ze hebben een eigen diepvrieswagen. En ik maak inderdaad ook allemaal dagporties voor in de vriezer.

 5. 5

  Hoi. Ik heb asielkat van 15. vanaf haar 12d bij mij Vanuit asiel last van drupoogjes en oorkorstjes. Ze is wit. Begonnen met rauw voeren. Kip. Rund. Orgaan vis bot etc. 70% rauw en 30% hard brokje. Allergie oogjes weg en oorkorstjes idem. Energiek dier geworden slank! Meer voedsel bevrediging je moet nl lekker knagen.

 6. 6

  Hey,

  Ik lees hier net je artikelen. Heel interessant. Vers vlees is natuurlijk veel beter voor onze dieren dan al het “gemaakte” voedsel wat je in de supermarkt kunt vinden. Ik zelf werk bij Pets Deli, waar we niet alleen vers voer verkopen, maar we verpakken het in handige individuele porties zodat je het niet bezig hoeft te zijn om het vlees in individuele porties te verdelen. Ik zou zeggen probeer het is een keer uit http://www.petsdeli.nl

 7. 7

  Vers vlees voor onze katten bevalt ons heel erg goed. Het is natuurlijk onzin om te beweren dat het natuurlijke voedsel voor katten (vers vlees van zee- en landdieren) niet goed zou zijn. Dat is allemaal onzinnieuws waar mensen intrappen omdat kat voer fabrieken hun kopers niet kwijt willen.

  Katten horen vers vlees en vis te eten. Het is de natuur. Ze worden niet ineens vegetariërs, allen omdat voedselfabrikanten dat bedacht hebben en met miljarden per jaar granen en mais in blik als kattenvoer verkopen. Die stoppen bewerkt mais in blikjes kattenvoer en er zit nauwelijks nog eiwit in, terwijl katten 100% proteïne in de natuur eten en altijd in de vorm van rauw vlees. Eiwitten in de vorm van vlees, vis, botten, graten, eieren. Vogels en muizen eten ze in de natuur bijvoorbeeld met vleugels, veren, snavel en schedel en al op, muizen ook met huid en haar. Wie kan beweren dat dit niet goed voor ze zou zijn? Alleen mensen die er veel geld aan verdienen om een nepvlees-product van 0,3 cent voor een euro te verkopen.

  Persoonlijk ben ook ik echter geen fan van fabrikanten die vers vlees voor katten aanbieden als product. BARF en dergelijke, als je het openmaakt lijkt het al een soort gehaktdrol en je vraag je af wat er allemaal doorheen zit. De kat heeft ook niks te kauwen met die BARF drollen. Het stinkt ook nog eens. Nergens voor nodig. Wij voeren onze katten voor ongeveer 5,- per week per kat vers vlees in de vorm van:

  kippenhartjes
  kippenmaagjes
  rauwe vis, bijvoorbeeld pangafilet
  stukje lams (afsnijsels)
  stukje kalfsvlees (afsnijsels)
  rundergehakt
  lamsgehakt
  kipvleugels met bot

  Omdat we alles bij de Turkse slager kopen, betalen we heel weinig. Voor een pond vlees ongeveer 1,50, voor 3 kilo kippenpoten 5,- De katten eten gemiddeld 100 a 150 gram vlees of vis per dag. Ze lusten het vel van de kip bij ons niet, die vinden ze te vet. De botten knauwen ze lekker op. (Altijd rauw, nooit gekookt of gebakken)

  Alles rauw (gekookt of gebakken bot kan gaan splinteren en bevat veel minder voedingsstoffen) en gevogelte en vis eten ze gewoon met bot en graat. Daar is hun lichaam voor gemaakt.

  Geen toevoegingen!

  Ja, je moet je vlees goed behandelen en niet laten slingeren. restjes oprapen en uiteraard je bakjes goed schoonhouden en je handen wassen en dergelijke, maar onze katten zijn sterker en gezonder als ooit, en ze poepen nog maar eens in de tien dagen. Mooie vacht ook.
  Randy onlangs geplaatst…IPhone 7 of iPhone 7 Plus kopenMy Profile

 8. 8

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge