STELLING: kattenbelasting

image7_2
Vraag van de week: “Mensen met katten moeten -net zoals honden-, kattenbelasting gaan betalen.”

Wat vind jij? Laat je reactie achter in de comments!

Share This Story

Informatief

You May Also Like

8 Comments

 1. 1

  Interessante stelling, ik ben benieuwd naar de reacties! Ik ben het er persoonlijk niet mee eens, omdat katten (in principe) geen overlast veroorzaken voor de gemeente. En bovendien, waar houdt het dan op? Moet er dan ook konijnenbelasting komen? Parkietenbelasting? Overigens geldt dat ook voor hondenbelasting. Als ik me niet vergis is hondenbelasting in ooit het leven geroepen ter vergoeding van de kosten die de gemeente maakte voor het verwijderen van hondenpoep van de straat. Tegenwoordig zijn hondeneigenaren wettelijk verplicht om dat zelf op te ruimen. Dus die hondenbelasting is volgens mij gewoon een gemakkelijk inkomstenpotje voor de gemeente, terwijl het daar destijds niet voor bedoeld was.
  Wendy onlangs geplaatst…4 Redenen waarom een kat onmisbaar is in je levenMy Profile

 2. 2

  Lastige stelling. Veroorzaken katten overlast voor de gemeente? Ik denk eerder aan buren. Katten poepen en graven in tuinen.
  Verder vind ik dat eigenaren van katten die niet buiten komen wel vrijgesteld moeten worden van kattenbelasting.

 3. 3

  Hondenbelasting afschaffen. Deze belasting werd reeds in de Middeleeuwen ingevoerd met als reden hondsdolheid, zwerfhondenoverlast en gebruik van hondenkarren. Tegenwoordig niet meer van toepassing. Hondenbelasting geldt alleen nog voor het spekken van de staatskas.

  Ik vind wel dat hondeneigenaren verplicht binnen de bebouwde kom de uitwerpselen op moeten ruimen. Katteneigenaren zouden hun kat verplicht op eigen terrein moeten houden en niet de buren opzadelen met de overlast van hun huisdier qua stank en schade. (Om nog maar niet te spreken over het effect van zo’n 4 miljoen loslopende huiskatten op de vogelpopulatie in Nederland.)

 4. 4

  Eerlijk, zoals het hoort.
  Hier in de buurt lopen er zoveel los en die schijten de tuinen vol, dat doen ze echt. Niet elke poes maakt een kuiltje hoor. Kattengrid zou chemisch afval moeten zijn. Zelf heb ik er ook 2 en betaal daar graag voor, net als voor mijn hondje. Mijn katten komen niet buiten mijn tuin doormiddel van schrikdraad en veroorzaken geeen overlast voor anderen.
  Maar ik heb vaak overlast van de katten van een ander.
  Dit zou nou mooi een duwtje zijn voor dat soort eigenaars om hun katten ook thuis te houden, per slot van rekening is het een huisdier en geen straatdier.
  Eerlijker kan het niet.
  Een konijn zit of in het hok binnen of buiten en loopt niet door de buurt.
  Een vogel zit in een kooitje of volière en heb je ook geen last van.

 5. 5

  Lijkt mij een goed plan, tenminste, als degenen die overlast hebben van andermans katten dan ook aanspraak kunnen maken op een subsidie voor maatregelen om het poepen in de tuin tegen te gaan. Het geld alleen naar de gemeente/het rijk te laten vloeien zonder dat de buren die de overlast zelf ervaren hier iets aan hebben, lijkt mij geen goede zaak.
  Wat hondenbelasting betreft. Ik denk dat hier hetzelfde moet gelden; alle directe kosten die de maatschappij moet maken om ‘overlast’ van honden tegen te gaan (opruimen van poep etc..) moeten hieruit betaald worden. Blijkt dat dit bedrag daalt omdat steeds meer mensen de poep opruimen, dan moet die belasting ook omlaag. Wellicht is dit ook een stimulans om hondeneigenaren die de poep niet opruimen aan te spreken op hun gedrag.

 6. 6
 7. 7

  Als katten in je tuin poepen is dat waarschijnlijk omdat je keurig geharkte en geschoffelde perkjes of zo in je tuin hebt. Losse grond is onweerstaanbaar voor katten. Koffiedik strooien op deze plaatsen helpt uitstekend (en is ook nog goed voor de tuin), het blijft aan kattenpootjes hangen en onze ozo schone viervoeters hebben hier een gruwelijke hekel aan :)

  Hondenbelasting (of belasting op wat voor huisdier dan ook) zou moeten worden afgeschaft, het wordt door sommige hondenbezitters gebruikt als excuus om de poep niet op te ruimen, ‘ik betaal daar belasting voor’. Het niet opruimen van hondenpoep is ronduit a-sociaal, helemaal in een kinderrijke buurt als waar ik woon, regelmatig kan ik het gegil horen als een van de kindertjes in de poep beland. Hondenbezitters zouden geen excuus mogen hebben om de poeptroep niet op te ruimen.

 8. 8

  Ben het met Poeke eens dat belasting op huisdieren de overlast niet aanpakt.
  Over de keurig aangeharkte perkjes: dit zal wel moeten als je bijvoorbeeld groente teelt in eigen tuin. Lekker fris als andermans katten tussen jouw aardbeienplanten schijten!
  Dan mag je als zwangere vrouw ook nog erg oppassen dat je niet in die uitwerpselen grijpt. Voor je het weet breng je een kind ter wereld met aangeboren oogafwijking of krijg je een vroeggeboorte met dodelijke afloop!

  Op auto’s wordt trouwens ook graag gezeten, wanneer deze worden opgewarmd door de zon, met krassen en vuile kattenpoten op de lak. Niemand die dan thuis is om op te draaien voor de kosten.
  Laatst over de snelweg stak er een kat over met levensgevaarlijke taferelen als gevolg. Hoeveel mensen zijn er al niet “de macht over het stuur kwijtgeraakt” door overstekende katten en tegen een boom gereden, niet meer in leven zijnde om hiervan verslag uit te brengen?

  Wat ik ook niet begrijp is dat je je huisdieren aan dergelijke gevaren wilt blootstellen, zoals overreden worden, vergiftigingen door rattengif of natuurlijke vijanden. Maar dat schijnt deze katteneigenaren niet te deren.

  Stel een redelijke tijdslimiet aan het klaarmaken van een kattenren op eigen terrein. (Of het terrein af te bakenen) En vervolgens een verplichting om katten te chippen en niet meer los te laten lopen buiten het eigen terrein.
  Als daar niet aan voldaan wordt, kunnen de katten gevangen (verdoven etc.) en afgevoerd naar een asiel, waar ze afgehaald kunnen worden tegen de gemaakte onkosten.
  Als het baasje zich niet meldt is het jammer, maar dan wordt het dier aan een ander verkocht (gesteriliseerd) of afgemaakt.

  Het is toch te gek voor woorden dat er 4 miljoen huisdieren nog steeds boven de wet staan?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge