Kenmerken Britse Korthaar

vriend3_zps11b1ecb7

Een Brits Korthaar is naast de huis- tuin- en keukenkat (ofwel Europese Korthaar) één van de bekendste raskatten. Als ik vertel dat ik vier Britten heb is het eerste wat ik hoor: ‘Oh, die met die mooie grijze vacht en oranje ogen?!’ ‘Oh die met die ronde platte kopjes!’ of ‘Oh, die met die mooie dikke vacht!’. Heel veel mensen weten dus wel wat een Brits Korthaar is. Maar wat zijn nu de kenmerken van een Brit en wáárom heb ik voor dit ras gekozen?

Ik weet niet of het jullie is opgevallen, maar de naam Brits Korthaar staat in de titel verkeerd. Heel veel mensen zeggen namelijk Britse Korthaar, maar dat is niet goed. Ik heb het zelf ook gedaan, hoor! De correcte naam en spelling is dus Brits Korthaar. Dat is alvast een eerste feitje!

Karakter

Iedereen die een kat heeft vindt zijn/haar eigen kat natuurlijk de allerliefste! Begrijpelijk, maar toch wordt Brits Korthaar één van de liefste rassen genoemd. Ze zijn kalm, aanhankelijk, lui (!), lief maar toch ook erg speels. Ze kunnen zich prima zelf vermaken en houden héél erg van slapen! Ook zijn ze niet vies van kroelen en aaien, daar doe je ze (meestal) een groot plezier mee. Brits Kortharen passen zich gemakkelijk aan bij andere dieren en ook bij kinderen. Eigenlijk zijn het gewoon super vriendelijke katten en grote knuffelkontjes!

Vaak vind ik het karakter van de Brit ook echt hilarisch, want ondanks alle bovenstaande eigenschappen kunnen ze ook echt grappig en sullig zijn. Ze liggen in de meest idiote houdingen, gaan op de meest oncomfortabele plekken zitten/liggen en trekken de grappigste bekken zo nu en dan. Ik heb een oproepje gedaan in een Facebook groep van Brits Kortharen om wat foto’s te verzamelen van andere gekke Britten, en we kunnen wel stellen dat iedere Brit dit wel in zich heeft!

britten

Uiterlijk

Zoals ik al zei: als ik het over een Brits Korthaar heb, weten al heel veel mensen wat kenmerken op te noemen maar vaak gaat dit dan over het uiterlijk van de kat. Hier is ook zeker van alles over te zeggen. De Brits Korthaar is een middelgrote tot grote kat. Ze zijn erg gespierd, en dan met name de rug en de nek en hebben een brede borstkas. Ze hebben korte pootjes en stevige ronde voeten. Brits Kortharen hebben een rond hoofdje met een brede schedel, een korte neus (ofwel een beetje platgedrukt) en ver uit elkaar staande kleine oortjes. De ogen zijn groot en rond (en hebben erg mooie, duidelijke kleuren, welke ook weer afhankelijk zijn van de vachtkleur!). Britten hebben een volle veerkrachtige vacht die stevig (maar errug zacht!) aanvoelt. Prrrr!

IMG_9407-1024x682

Fijnproevers

Je hebt wel eens van die katten die álles kunnen eten. Zo zijn Britten absoluut niet, het zijn echte fijnproevers! Hier in huis heb ik er zelfs één die voor meer dingen haar neus ophaalt dan dat ze er ooit aan zou komen. Er zijn maar een bepaald soort aantal snoepjes en brokjes die ze lekker vinden, en de rest laten ze gewoon staan. Nu is dit natuurlijk niet altijd zo, want ik heb er ook twee die bijna alles eten!

twists2

Waarom ik voor een Brits Korthaar ben gegaan (of eigenlijk vier)

Toen ik op mijzelf ging wonen zo’n dikke drie jaar geleden miste ik het hebben van een huisdier. Bij mijn ouders thuis was ik enkel honden gewend (Labrador) maar omdat ik fulltime werk was dit geen optie voor mij. Ik was ondertussen verliefd geworden op de katten van Serena (Coco en Clarence) en dan vooral op het – daar gaan we weer – uiterlijk. Het zijn net kleine beertjes! Ik ben mij toen meer gaan verdiepen in het ras en heb mij vooral goed ingelezen. Ik wilde namelijk een kat die wat rustig was, lekker bij mij zou chillen en zich kon vermaken als ik aan het werk was. Vervolgens heb ik een aantal maanden genomen om een cattery te zoeken met katten waar ik een goed gevoel bij had. Nu zijn er héél veel goede cattery’s in Nederland, maar ik wilde er ook wel graag eentje in de buurt hebben. Nadat ik de cattery had gevonden en voor het eerst bij Lush op bezoek ging werd ik dubbel zo verliefd op het ras… en daarbij is de ‘verslaving’ begonnen. Maar daar zal ik jullie later meer over vertellen!

Zijn er hier meer mensen met Brits Kortharen? Herkennen jullie deze kenmerken in je kat, of heb je nog aanvullingen? Laat het me weten in de comments. Dat vind ik super leuk!

You May Also Like

10 Comments

 1. 1

  Ik heb zelf een Britje, heerlijk ras is het! Hoewel Chanelle alleen maar lief naar mij is, mijn vriend vind ze niet zo leuk en onze andere kat kan ze niet luchten of zien haha. Voor de rest kan ik mij volledig bij je artikel aansluiten!
  Amy-Denise onlangs geplaatst…Photo Diary maart 2015My Profile

 2. 2

  Ik heb zelf ook een Brit! En herken eigenlijk alles, haha.

  Leuke blog, die ga ik eens in de gaten houden! Ben gek van kittehs!

 3. 3

  Ik vind je kortharige katten ook super mooi, maar de langharigen van Manon ook! Alleen zit daar vast een beetje meer werk aan dan de kortharen? Ik wil ook al jaren een kat, alleen wonen we nu in een huis waar geen huisdieren mogen van de huisbaas. Snap ik wel, maar toch jammer. In de toekomst nemen we vast een halve kinderboerderij en een toffe kat (of twee….dr….?) kan dan natuurlijk niet ontbreken.
  Jennifer onlangs geplaatst…Easy Peasy, lekker leren etenMy Profile

 4. 4

  Wij hebben ook een britskorthaar het is een schat 11 jaar oud ze begint nu wat problemen met haar heupen te krijgen
  Maar nog steeds is ze de koningin in huis hoorwe doen nog allemaal de deur voor haar open

 5. 5

  Wij hebben een kruising van noorse bosgod en een brits korthaar. De lange haren van de noor en het schattige bekkie van een brit. Dus eigenlijk een brit met lange zwarte haren. Ze is zoals jij het beschreef alleen is ze niet dat knuffelige dat ze op je schoot kruipt, maar wel vlak achter me op de rand van de bank. Een heerlijke dweil van bijna zes kilo :-)

 6. 6

  Ik heb 6 katten waarvan 1 Brits korthaar een Blacksmoke( zwart met zilveren ondervacht)
  de andere 5 gaan uit haar buurt want ze is graag op zichzelf,ze komt fletsen en kopjes geven s’nachts als je in bed ligt en kruipt dan boven op me.Spelen doet ze ook alleen,ze slaapt op haar rug met de pootjes in de lucht of op haar zij ,snurken doet ze ook.
  Ze is nu 6 jaar en een flinke meid maar ze is niet groot.Als ze iets uitgespookt heeft kijkt ze met die grote ogen naar je “van hoe ikke neeeh dat kan niet” tja en haar mondje lacht altijd.
  Mijn lieve Zumie

 7. 8

  Heb zonder dat ik het wist een gekruiste Britt meegenomen uit Griekenland, hij is een flinke knul met zijn dikke zeven kilo, heb er nu een halve Britt bij ze zijn GEWELDIG!

 8. 9
 9. 10

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge