Katten vis geven

kat-en-vissenkom

Katten die vis eten is een ‘ideaal’ beeld wat iedereen in zijn hoofd heeft. Denk je aan katten, dan denk je aan vis. Bij wijze van. Maar is het voeren van vis aan katten nu eigenlijk wel zo goed? Ik vertel jullie er vandaag iets meer over en ook wat mijn ervaringen zijn.

Allereerst is vis een belangrijke bron van eiwitten, deze zijn zeer goed voor de organen van katten, mits ze de juiste hoeveelheid binnen krijgen. De negatieve kant is dat sommige soorten vis ook bepaalde vitaminen kunnen vernietigen. En niet alleen sommige vissoorten, maar ook de hoeveelheid vis die je geeft. Bij te veel aan vis worden deze vitaminen ook vernietigd.

Eigenlijk is ‘balans’ dus the key. Wanneer je vis wilt geven, doe dit dan zeker niet iedere dag. Maar om de dag, of één keer in de week. En áls je dan van plan bent om vis te gaan geven bedenk dan dat jouw lieve knuffelbeer het misschien wel helemaal niet lust. Want ondanks dat wij altijd maar denken dat katten dol zijn op vis, is dit lang niet altijd zo (mijn Lush is het levende bewijs). Ze nemen mee wat ze vanaf kitten af aan hebben geleerd om te eten, en als hier vis niet bij hoort, lusten ze het vaak niet. En probeer ze het dan nog maar eens aan te leren… ;-) (een gevalletje ‘wat de boer niet kent’ is hier wel op zijn plaats.)

tumblr_m5rrk6b3Hs1qhy6c9o1_400

Het matig voeren van vis is niet eens het aller belangrijkste. Je moet je ook goed bedenken dat de vissoorten die wij kennen uit de supermarkt of van de visboer komen. Deze bevatten veel meer zouten – in tegenstelling tot vis uit de natuur, zodat ze beter bewaard kunnen blijven. Let ook goed op dat rauwe vis veel bacteriën bevatten! Dit kan een voedselvergiftiging veroorzaken bij jouw lieve kat. Het is dus heel belangrijk om de vis te koken (en af te laten koelen) wanneer je het aan ze geeft. Dit doodt de bacteriën. Rauwe vis is (en ruikt) misschien aantrekkelijker voor je katten, maar het is dus niet echt slim. Verwijder ook altijd de graten uit de vis. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor je kat!

Ik geef mijn katten bijna om de dag – soms met een iets langere pauze – witvis. Witvis is misschien niet de vissoort met de ‘optimale’ hoeveelheid omega en eiwitten (het is één van de minst vette vissoort) maar alsnog vind ik het een goede toevoeging aan hun eetpatroon. En, het is altijd nog beter dan een zakje natvoer met dierlijke bijproducten waarvan ze beweren dat het vis is, terwijl het voor 75% bestaat uit dingen waarvan je niet wilt weten wat het is. De katten vinden het lekker (Lush begint het nu langzaam aan ook te eten) en ze zien er super gezond uit. Witvis is ook nog eens erg goedkoop. Bij de Lidl koop ik 1 pak witvis per week, wat uitkomt op zo’n EUR 1,79. Hier zitten vier stukken in en zo kan ik heel de week door. Ik vind het echt een goede oplossing!

Geef jij vis aan jouw kat?

Bron foto 1 | 2

You May Also Like

6 Comments

 1. 1

  Mijn 4 Brits Kortharen zijn gek op vis. Dit hebben ze zelfs liever dan vis. Echter deze vis komt wel uit een blikje of kuipje. Dat vis uit een zakje slecht is, is denk wel een beetje kort door de bocht. Er zijn ook kant en klaar kuipjes, bijv Applaws, waar vis in zit in een hoog percentage en zonder al te veel onnodige toevoegingen. Dat geldt overigens ook voor vlees. Het liefst geef ik mn katten kvv, maar helaas lusten 3 van de 4 het niet. En nummer 4 kreeg er bloed van bij zijn ontlasting. Dan kom je helaas toch weer bij een blikje/kuipje/zakje uit. In mijn geval wordt er nooit voer gekocht in de supermarkt.

 2. 2

  Interessant artikel! Ik gaf Luna zo nu en dan een blikje Almo Nature met vis, maar dat was misschien 1x per maand zoiets. Almo schijnt één van de weinige merken te zijn waar sowieso 75% puur vlees (van menselijke consumptie) in zit, dus daar vertrouw ik op.
  Met mijn nieuwe kitten is even afwachten wat hij/zij lekker gaat vinden, maar de speciale Almo kitten-blikjes heb ik al in huis!
  Geanne | It’s About Beauty onlangs geplaatst…Etos Zomergloed voor een zongebruind gezichtMy Profile

 3. 3

  Mijn brits korthaar krijgt 2 maal daags in totaal een half zakje Cosma thai Tonijn&Crab.
  Hij is hier dol op. Wel heb ik in vaker koolvisfilet gekookt. Dit vond hij ook wel lekker, maar Cosma vind hij toch lekkerder. Het is ook licht verteerbaar, zonder al te veel gekke ingrediënten.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge