Je kat laten wennen aan een kattenluik

Het is super handig, zo’n kattenluik. Je kat kan van de ene ruimte naar de andere ruimte zonder dat jij steeds de deur open hoeft te doen. Het lijkt allemaal super simpel, maar een kat zou een kat niet zijn als hij/zij aan iets moet wennen. Zo ook een kattenluik. Want ik kan je vertellen, als je dat ding hebt opgehangen, gaan je katten er echt niet uit zichzelf doorheen maar blijven er rustig voor wachten. Dus, hoe zorg je er nou voor dat je katten gebruik maken van een kattenluik? Dit is hoe ik het aangepakt heb!

IMG_3801

1. Ze de klep open en plak ‘m vast aan de deur met stevig tape. Zo blijft het luik open staan en kunnen de katten in eerste instantie wennen aan het ‘gat’ in de deur. Natuurlijk moet je wel even kijken of dit gunstig is, want wanneer je het kattenluik voor naar buiten gebruikt en ‘m dan dagenlang open moet laten staan met 5 graden buiten, kan ik mij voorstellen dat je hier iets minder blij van wordt. Wij gebruiken het kattenluik binnen, zodat mijn katten zowel boven als beneden kunnen komen. Ondanks dat ze door dit gat heen moeten, hebben ze al super snel door dat ze dit gewoon zelf kunnen. Eventueel kun je ze met een speeltje of wat snoepjes door dit gat heen lokken.

2. Na een aantal dagen/weken (bij ons zelfs iets langer dan een maand…) wordt het tijd om het kattenluik te gebruiken waarvoor hij bedoeld is! De klep mag los en de katten moeten er nu zelfstandig doorheen kunnen. Maar ondanks dat ze al weken door dat gat heenlopen, denken ze het nu ineens niet meer te kunnen omdat er een klep voor zit. Eén tip: duw je kat er nooit doorheen. Dit lijkt misschien super effectief – en heel eerlijk, dit is ook het eerste wat ik deed – maar katten vinden dit totaal niet fijn! Zo leren ze het in ieder geval niet. Wat je wel moet doen: probeer met een speelhengel je kat van de ene ruimte naar de andere ruimte te lokken en laat aan ze zien dat de klep kan bewegen.

IMG_3817

3. Mocht dit nog niet het gewenste resultaat geven: ze een schaaltje met snoepjes aan de andere kant van het luik! Mijn katten zijn onwijze snoepkonten en zodra ze de snoep roken was hun aandacht er direct bij! De ene kat leerde het uiteindelijk sneller dan de andere kat. Wij bleven er bij zitten en ik had daarbij juist het idee dat de katten niet wilde komen omdat wij zo dichtbij waren. Ze willen het toch op hun ‘eigen manier’ ontdekken.

Geef het gewoon wat tijd. Ik had het bij Liz en Cato een beetje opgegeven omdat zij absoluut niet door het luikje heen wilde komen – niet met de snoep, en ook niet met de hengel. Wij besloten om de klep dus ook weer ‘open’ vast te plakken voor de nacht, zodat ze bij zowel hun eten als de kattenbak konden komen. (ik wilde ook niet dat ze zich opgesloten voelde en in de woonkamer zouden plassen…) Wat bleek? ’s Nachts had het plakband losgelaten dus was ‘ie alsnog dichtgeklapt. Toen wij eten wilde geven de volgende ochtend rende ze allemaal – stuk voor stuk – door dat kattenluik heen! Zie je nou wel, uiteindelijk komt het goed.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad! Dit is natuurlijk mijn eigen ervaring. Mijn katten waren zo koppig dat ze niet direct door het kattenluik heen wilde, maar wie weet zijn er katten die dit wél gelijk doen!

You May Also Like

1 comment

  1. 1

    Hoe toevallig! Wij hebben sinds 3 weken een kattenluik. Hun eten staat in de werkkamer en die deur zit nu elke dag dicht ivm nieuwe radiator dus het is zonde om die deur steeds open te houden. Ik dacht, dit hebben ze zo door..nou niet dus. Nu na 3 weken snappen ze het eindelijk. Haha..
    Dita onlangs geplaatst…My Life – Oktober 2015 #2My Profile

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge