Hitte en je katten – 10 tips!

DSC_0584Als we de weerberichten mogen geloven wordt het deze week ontzettend warm. Temperaturen kunnen oplopen tot 38 graden… Niet leuk voor ons, maar al helemaal niet voor de huisdieren! Zij hebben een dikke vacht en kunnen hun jasje niet uittrekken zoals wij dat wel kunnen! Op onze instagram (@pawsomenl) vroegen wij wat jullie zoal deden om het aangenaam te maken voor jullie katjes. Wij willen graag alle tips delen zodat we er allemaal wat aan hebben!

1. Her en der wordt er gewaarschuwd voor het asfalt buiten. Is het te warm voor jou om met blote voeten op het asfalt te staan? Houd dan je katten ook binnen (ook honden!). Hun kussentjes zijn heel teer en op het hete asfalt verbranden de pootjes gewoon…

2. Laat je dier ook niet alleen in de auto, ook niet voor ‘maar’ 5 minuten. De auto wordt net een oven en kan ervoor zorgen dat je dier sterft door de hitte…

Nu wat huis-, tuin-, en keukentips die je zelf kunt doen voor je beestjes:

3. Een fles water invriezen, hier een theedoek omdoen zodat ze er tegen aan kunnen gaan liggen en lekker kunnen afkoelen. (tip van @annickbosch)

4. Zoveel mogelijk binnen houden op koele plekjes. Vaak is de badkamer erg koel vanwege de koele tegels, laat de badkamer/toiletdeur voor deze hete dagen open zodat ze verkoeling op de koele plavuizen kunnen vinden. (tip van @sandravalkenburg)

5. Een grote bak met water neerzetten en speeltjes erin. Spetterplezier! (tip van @dionne__1989)

6. Zorg dat ze voldoende drinken! Laat ze ‘spelenderwijs’ drinken. Mijn katten vinden het geweldig om uit de kraan te drinken dus ik zet de kraan dan regelmatig open zodat ze toch extra vocht binnen krijgen.

7. Drinken ze niet zo goed? Maak hun voorpootjes een beetje nat, vaak gaan ze dan hun pootjes likken en zo krijgen ze net een beetje extra binnen!

8. Zorg voor een donkere kamer. Gordijnen dicht, rolluiken dicht… Zo blijft de temperatuur langer laag en kan je kat daar gaan liggen. ’s Morgens vroeg even de boel luchten en dan weer donker maken.

9. Ga niet actief spelen met je kat. Laat je kat op dagen waarop het extreem warm is gewoon met rust. Hij of zij zoekt zelf een koele plek op en gaat waarschijnlijk slapen. Zo hebben ze het minst last van de warmte.

10. Ga met een nat washandje even langs de oortjes, kussentjes, het neusje… Dat zijn de plekken waar katten goed kunnen afkoelen.

Als allerlaatste tip: zie je dat je kat echt heel veel last heeft van de warmte en gaat rare dingen doen (hijgen, onrustig, verhoogde hartslag, raar ademen), neem dan meteen contact op met je dierenarts!

Heb jij nog een andere tip? Deel ‘m dan zeker even in de comments!

You May Also Like

10 Comments

 1. 1
 2. 2

  Goede tips! Fles water invriezen had ik vorige zomer gedaan, maar ze hadden er weinig belangstelling voor (behalve de theedoek eraf slopen en aan de fles likken om vervolgens te schrikken van de kou ….).
  Gordijnen dichthouden doe ik standaard al, scheelt een hoop warmte :)
  We hebben ook van zooplus ook een zwembadje met schuimrubberen speeltjes die blijven drijven, vinden ze erg leuk (misschien vind ik het zelf leuker dan de katten? haha)

 3. 4
 4. 6
 5. 9

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge