Eerste hulp bij blaasgruis

blaasgruis3Drie maanden geleden viel het mij op dat Balou, onze kater, vaak naar de kattenbak ging. Ik hield het even in de gaten en ’s avonds ging hij ineens op mandjes zitten in de poephouding: kromme rug, staart omhoog… Ik vond het maar raar en besloot om het even aan te kijken. De volgende ochtend was hij niet zichzelf en gingen we met hem naar de dierenarts. Het oordeel: Balou had blaasgruis. Hij moest blijven en zou een katheter krijgen. Die middag konden we hem weer ophalen en na een week zou de katheter er weer uit mogen.

Balou zou Balou niet zijn als hij het niet voor elkaar zou krijgen om de katheter er uit te krijgen (mét kap). Een weekenddienst, twee dierenartsbezoekjes en twee katheters later (ja, de tweede katheter heeft hij er óók uitgekregen…) was het nóg niet in orde. Er kwam nog veel bloed uit en hij kon nog steeds niet zelf plassen. We waren ondertussen ook al een keer van dierenarts gewisseld omdat we de eerste dierenarts eigenlijk maar niks vonden.

Onze huidige dierenarts besloot om een röntgenfoto te maken van zijn blaas. Hieruit kwam naar voren dat hij erg grote blaassteentjes had die niet door een katheter naar buiten konden komen. Balou moest geopereerd worden…
De operatie is helemaal goed gegaan en de 30 (!!!) steentjes zijn met de hand één voor één verwijderd. Ze hebben zijn blaas helemaal schoongespoeld, Balou twee keer een infuus gegeven en na een nachtje bij de dierenarts mocht hij weer naar huis. Ze hadden de blaassteentjes onderzocht in het lab en het bleek dat Balou twee soorten steentjes had: calciumoxolaat en struviet.

blaasgruis1Eenmaal thuis was hij na 1 dag weer helemaal hersteld (voor het oog) en na een week hadden we een hele andere kater terug! Waarschijnlijk had hij al veel eerder last van zijn buikje maar gaf nooit signalen waaruit bleek dat hij pijn/last had. Hij is vele malen actiever, vrolijker, komt vaker een knuffel halen en ziet er beter uit.

Wij kregen Balou mee naar huis. Later heb ik van diverse mensen gehoord dat dit niet “normaal” is. Vaak blijft de kat bij de dierenarts. Je moet bedenken dat een katheterkat zijn plas gewoon laat lopen omdat het een open verbinding is. Dit wil je dus eigenlijk niet in je huis hebben. Wij hebben een extra kamer in huis. Deze hadden we toen helemaal leeggehaald, oude handdoeken op de grond neergelegd, een kattenbak/drinken/voer neergezet. Meer kan je niet doen… Nu krijgt Balou een speciaal dieet tegen beide soorten blaasgruis (hij krijgt Royal Canin Urinary).

blaasgruis2Wat zijn de symptomen van blaasgruis:
Gaat veel naar de kattenbak zonder echt te plassen.
Miauwt van de pijn tijdens het plassen.
Als je aan het buikje komt heeft de kat pijn.
Gaat op andere plekken proberen te plassen.
Zodra je deze symptomen herkent, neem dan meteen contact op met de dierenarts. Blaasgruis kan -vooral bij katers- dodelijk zijn. Als de poes of kater niet binnen 48 uur behandeld wordt kan het game over zijn…

Heb jij wel eens te maken gehad met blaasgruis?

You May Also Like

12 Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3

  Onze kat heeft ook eens blaasgruis gehad. Hij zat ’s ochtends luid miauwend voor de deur. Hij is gekatheteriseerd en heeft nu een speciaal dieet.

 4. 6

  Royal canin is dramavoer.
  je geeft je kat grotendeels granen, dit is de ingredientenlijst.
  Rijst, tarwegluten*, gedehydreerde gevogelte-eiwitten, maïsmeel, dierlijke vetten, maïsgluten, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, mineralen, plantaardige vezels, bietenpulp, visolie, sojaolie, Fructo-Oligo-Sacchariden, hydrolysaat van schaaldieren (bron van glucosamine), Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne

  Rijst, tarwe, maismeel,maisgluten, allemaal snelle koolhydraten die door het lichaam van de kat gaan en hij weer uitpoept. Katten zijn vleeseters en hun lichaam is niet gebouwt op granen.
  gehydreerde gevogelde eiwitten, je weet niet welke vogel het is en ondankt het feit dat het gehydeeerd is, vocht eruit, kunnen de botten, ingewanden en alles er nog in zktten. Niet zo lekker dus.
  dierlijke vetten, komen bij een varken vandaag, dit zijn verzadigde vetten die de kat niet kan verteren.

  begrijp me niet verkeerd, je kat gaat er niet dood van maar kan gaan stinken de vacht kan lelijk worden bovendien heeft je huisdier veel meer eten nodig dan als je de kat vlees geeft.
  Bovendien betaal je voor royal canin de hoofdprijs. Dierenartsen worden gesponsord door royal canin en omdat een dierenarts in zijn opleiding niet diep ingaat op dierenvoeding weten ze hier niet zoveel vanaf.

  profine, planetpet, natural health, nutram en orijen zijn allemaal merken waarvan ik zeker weet dat ze goed zijn de laatste drie gebruiken scharrelkip van profine en planetpet is dit niet zeker. Wel gebruiken ze een goede vetbron en bevat het voer veel vlees. De graanvrije versies van natural health en nutram zijn het best.
  In de andere zakken zul je een klein beetje rijst tegenkomen, het eerst genoemde merk het meest en de laatste het minst (heb ze op kwaliteit gesorteerd).

  Ik heb dit geleerd van een man die al 40 jaar in het vak zit en een dierenwinkel heeft in zoetermeer. Dierenexpert Benji.

  Van nutram is ook een urinary versie.
  dit verhaal geld ook voor honden, zij zijn ook vleeseters.

 5. 10

  Mijn Donder had ook blaasgruis met een heftige blaasontsteking. Heb dit laten behandelen bij de dierenarts ben daarna sanabella voor katten met blaasgruis gaan geven. Dit is redelijk betaalbaar en mijn kater heeft het niet meer terug gehad.
  Helaas is hij maar 2 jaar en 2 maanden geworden, maar dat komt omdat hij is aangereden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge