Balou met blaasgruis – deel 2

Foto 06-09-15 08 22 07
Het zit onze Balou ook niet mee… Vertelde ik al een keer in een blogje dat hij een maand of 9 geleden blaasgruis heeft gehad met 3 katheters en een operatie, kan ik nu weer een verhaal doen.

Het begon op een maandag. Balou deed gek. Hij ging weer af en aan naar de kattenbak (wel 7 keer in een kwartier), likte veel aan z’n piemel, liep met z’n achterlijf laag over de grond en was heel angstig. Ik controleerde hem toen hij op de bak zat en er kwam niks geen plasje uit… Ik wilde aan z’n buikje voelen of hij een harde blaas had en toen ik aan zijn buik zat begon hij te grommen. Met Balou’s geschiedenis met blaasontstekingen en blaasgruis, belde ik maar naar de dierenarts. Zij zei dat ze hem graag even wilden zien, ook omdat ze het verhaal van Balou nog vers in het geheugen hadden zitten…

Ik kwam aan bij de dierenarts en toen de dierenarts Balou vastpakte zei ze meteen: :Ik voel het al, een hele grote volle blaas. We gaan hem nu meteen laten slapen en een katheter inbrengen.” Ik slikte m’n tranen weg en de moed zonk me weer in de schoenen… Wéér een paar dagen een kater in huis met urine in zijn hele achterkant, viezigheid, een kap en zoveel pijn voor hem. Ik nam afscheid van Baloutje en ging naar huis. In de auto terug heb ik flink zitten janken want het doet me gewoon zeer om mijn lieve kater zo te zien.

Foto 07-09-15 11 04 29

Een tijdje later belde de dierenarts met de vraag of ze een röntgen mochten nemen want ze vertrouwde het niet helemaal. Ja natuurlijk mag dat! Weer even later belde ze en dit keer met de mededeling dat hij weer vol gruis zat en of ze hem mochten opereren. Ja, maak hem maar open, en doe wat nodig is was mijn antwoord…

Nog even later belde de assistente op dat het allemaal goed was gegaan en dat we hem ’s avonds konden ophalen. ’s Avonds ging ik hem ophalen, nam een bench mee, kreeg antibiotica en pijnstilling mee en daar gingen we weer… Ook kregen we weer ander voer mee (Royal Canin Urinary High Dilution nat- en droogvoer). De eerste nacht was Balou zo ondersteboven van de narcose nog dat we geen oog dicht hebben gedaan, zo zielig!

De dagen erop gingen naar omstandigheden goed. Het deed me wel pijn om hem zo zielig met een kap te zien, met een katheter en een vieze vacht… Door die katheter lekt zijn urine natuurlijk helemaal langs zijn achterpootjes. Zo kat-onterend…

Foto 08-09-15 13 06 43

Gelukkig was het snel donderdag en mochten we weer terug en zouden ze de katheter verwijderen. Dit ging eventjes met een grom en een schreeuw (zo zielig) maar voor de rest zag alles er top uit. De wond zat mooi dicht zonder ellende en we konden naar huis!

Vrijdagochtend kwam ik beneden en Balou was weer af en aan naar de kattenbak aan het gaan… Hij had bloed bij het plassen en ik maakte me zorgen. Ik hing weer aan de telefoon met de assistente. Ze zei weer dat ze het met Balou niet vertrouwde dus of we even langs konden komen. Daar ging ik weer… Gelukkig was zijn blaas niet vol en ze zei dat hij natuurlijk pijn kan hebben van die katheter en de operatie. Zijn hele piemel is beschadigd door die katheter en het blaasgruis dat plassen pijn kan doen en dat hij steeds kleine beetjes plast. We moesten het aanzien en hem pijnmedicatie toe blijven dienen.

Het weekend ging er over heen en we zaten elke keer bij de bak als Balou ging plassen. Het bloed werd steeds minder, hij ging steeds minder vaak en en plasjes werden steeds groter. Gelukkig maar!
We zijn nog heel even terug geweest want hij had een bobbel onder z’n hechting, maar dat was een kleine reactie op het hechtingsmateriaal en dat was niet erg, dat is normaal… Ook kreeg hij een shirtje aan want hij likte heel veel op zijn blote buikje en dit zorgde voor schuurplekken. Hij was helemaal trots op zijn mooie shirt hahaha, hij was aan het spinnen en alles met z’n shirtje. Het shirt heeft hij een paar dagen aangehad en daarna was alles weer zoals het was! (We kozen een shirt in plaats van een kap want met kap kan hij niet goed eten/drinken/naar de kattenbak.)

Voor nu gaat het helemaal weer goed met Baloutje en zijn we blij dat we dit weer achter de rug hebben. Veel zorgen en een lege portemonnee later (het kost wat zo’n operatie!) is de rust weer wedergekeerd. Z’n twee zussen hebben hem weer geaccepteerd en hij rent weer fijn rond…

Foto 12-09-15 08 09 47

Als Balou nu nog een keer last krijgt van blaasgruis en het blijft terugkomen dan moeten we wel gaan denken aan een penisamputatie. Klinkt heel heftig en dat is het ook wel, maar keer op keer zoveel pijn en ellende wil je je katje ook niet aandoen. We blijven duimen draaien dat het hierbij blijft natuurlijk maar wat moet dat moet!

Zijn jullie bekend met blaasgruis dat terug blijft komen?

You May Also Like

15 Comments

 1. 1

  Ik herken deze verhalen heel goed, mijn kat heeft ook blaasgruis, ook verstoppingen gehad met een catheter gelopen en uiteindelijk een penisnijd amputatie gehad zodat hij geen verstoppingen meer zou hebben.

  Ik weet niet bij welke dierenarts jij zit want wel ben ik op een gegeven moment naar een andere dierenarts gegaan omdat ze in mijn ogen wat bleven aanmodderen en daar zeiden ze direct je had nooit jou kat mee naar huis mogen krijgen met een catheter, dit moet steriel zijn want er was nu gewoon een open verbinding naar de blaas, vind het wel logisch klinken..

  Met mijn kat gast het nu redelijk buitenom zijn ditjes en datjes, veel succes ermee!!

 2. 2
 3. 3

  Arme Balou! Gelukkig zijn jullie scherp op alle signalen en bel je bij twijfel de dierenarts. Fijn dat de dierenarts ook snel handelt en goed met jullie overlegt. Hopelijk is het nu goed en blijft de blaasgruis weg!
  Manon onlangs geplaatst…Zwangerschap week 37My Profile

 4. 4

  Ach jemig wat zielig! Ik kan me goed voorstellen hoe vreselijk dat is om je kat pijn te zien hebben. Vooral omdat ze niet kunnen zeggen wat er is, gelukkig had je het snel in de gaten en lette je goed op hem. Nog niet meegemaakt met onze kitten, maar you never know. Hoop dat het niet meer terugkomt bij Balou :)
  Margo onlangs geplaatst…Feliciteren anno 2015My Profile

 5. 5

  Agossie arme kat zeg… Mijn poes had ook blaasgruis, en hoewel ze zieker is geweest (ze is laatst overleden aan een heel agressieve vorm van kanker) had ze daar zo’n verschrikkelijke last van; je hart breekt dan gewoon een beetje. Ik ben blij om te horen dat het weer wat beter met je ballie gaat. Ik gaf mijn poes trouwens Clinic FSC voer, waar ze goed op reageerde (en overigens ook niet zonder kon, anders kwam het gelijk terug). Jij hebt vast ook speciaalvoer voor hem maar ik dacht, als je kat ziek is kun je nooit genoeg bruikbare tips delen. Beterschap daar heh!

 6. 8

  Aaah nee toch! Wat zielig! Gelukkig heeft mijn Phoenix nog nooit gruis gehad zolang we hem hebben (6 maanden en hij is bijna 6 jaar) Gelukkig gaat het nu goed met hem! Hopelijk blijft het nu weg! Beterschap en sterkte met de mooie Balou!!

 7. 9

  Hallo, ruim 20 jaar geleden hadden wij een Siamese kater met het zelfde probleem. Mijn toenmalige dierenarts stelde een penis amputatie voor, om dat blaasgruis en dus het probleem terug zou komen. Na deze operatie heeft de kat nooit meer last van blaasgruis gehad. Ik begrijp niet dat er na 20 jaar geen penis amputaties worden gedaan bij dit terug kerende kater probleem. Onze kat heeft na de operatie probleemloos de 17 jaar gehaald. Tijdens de operatie zal hij zo’n 8 jaar geweest zijn. Helaas is deze dierenarts niet meer werkzaam…. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes met Balou. Rien.

 8. 11

  Wat een prachtige kat is Balou! Ik hoop dat ie snel weer helemaal de oude is en dat dit de laatste operatie was voor hem.. Arme kater.

 9. 12

  Volg jullie blog al eventjes, super leuk!

  Ik ben laatste jaar Diergeneeskunde student en in de praktijk waar ik werk zien we helaas veel ‘plaskaters’. Wat goed dat jullie een penisamputatie overwegen! Het klinkt als een heftige operatie en veel baasjes overwegen zo’n operatie niet vanwege diverse redenen. Zo sneu, er zijn katers die we bijna maandelijks terugzien met dit probleem :-(! Zoals Rien ook zegt, het lucht zo op!

  Heel veel sterkte met Balou en ik hoop voor hem dat het nu lekker wegblijft!!

 10. 13

  hallo ik lees dit verhaal nu pas.
  Onze lieve gekke kater Peeta kreeg blaasgruis begin september 2014 ! Wij waren net drie kwartier thuis van vakantie en ik zag dat Peeta een paar keer op zijn bak ging niet plaste en mauwtjes maken. Ik vertrouwde het niet en mijn vriend zei “het zal het kattengrit zijn” ik zei nee dat is het niet hij kan niet plassen ik bel de dierenarts! Meteen komen en ja hoor Peeta had blaasgruis ik huilen want op dat moment zijn de emoties erg hoog. Gelukkig waren wij die laatste week nog thuis en elke dag konden we op bezoek bij Peeta en we mochten zo vaak komen als wij maar wilde. Ook een knuffeltje meenemen vinden katten fijn. Dus drie dagen op ziekenhuisbezoek en toen mocht hij naar huis……maar hij wou niet eten pfffff dus ander voer en ja hoor dat at meneertje wel. Toen kon hij niet poepen en hoppa weer naar de dierenarts en kreeg hij een spuitje voor de ontlasting en we kregen olie mee. We werden gewaarschuwd dat hij al in de auto zou kunnen gaan poepen en wat denk je …..bijna thuis en meneertje poepte er alles uit hahahaha. Geeft niet mannetje ik maak het wel schoon als jij maar beter word. En nu gaat alles prima hij vind het voer van Royal Canin Urinary S/O LP34 heerlijk en hij plast ook veel beter! Toch zit die angst er bij mij nog in ……..zo had hij niet geplast maar zijn gedrag was normaal …hij was wel gaan wandelen met mij en is op het dak geweest tja daar heeft hij geplast. Echt ik hoop dat het zo blijft en anders wordt het ook een amputatie ik wil niet hebben dat onze lieverd pijn heeft dus open die portomonee. Ik kreeg veel later wel het leuke nieuws dat ze speciale snoepjes hadden en sindsdien kopen wij deze snoepjes die jullie ook hebben. Dit jaar was het even spannend om op vakantie te gaan maar alles is goed gegaan pfff.

  • 14

   Jeetje wat een verhaal! Ik heb ook altijd nog steeds de angst dat het weer gebeurt… Ik hou hem ook goed in de gaten en als hij ook maar een klein teken vertoont wat erop kan lijken bel ik meteen de dierenarts. Gelukkig is het goed afgelopen met Peeta!

 11. 15

  Ik zie dat dit een oudere post is en hoop dat het inmiddels goed met hem gaat. maar ik zou graag toch nog een tip willen geven voor jullie maar ook andere katten met dit probleem. onze kat had ook regelmatig blaasgruis. De dierenarts rade Royan cannin urinary diet aan. Dit hielp voor de blaasgruis maar ze kwam er heel erg door aan. omdat het vaak terug kwam was het advies niet zomaar te stoppen. nu heeft ze diabetes. mede door dit voer en dat haar lichaam al verpest is door de vorige eigenaar (we hebben een asiel katje) die haar whiskas voerde. De oorzaak van veel gezondheids problemen bij katten is dat ze verkeerd voer krijgen. in al het voer in de supermarkt zit teveel graan(dit eet een kat van nature niet) en teveel zout (dit veroorzaakt vaak de blaas problemen). Ik raad dus aan naar natuurlijk graanvrij voer te kijken. Wij gebruiken nu merken als Orijen en Applaws. Sinds we dit gebruiken is het insuline niveau gedaald en we hebben nooit meer blaas klachten gehad. Ik snap dat het voer in de supermarkt goedkoper is maar de rekening die je uiteindelijk van de dierenarts kan krijgen is veel hoger.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge