9 tips om te dealen met kattenhaar

cathairHeel grappig die quote “no outfit is complete without cat hair” maar in de praktijk is het soms wat lastig. Kattenbaasjes herkennen het wel: we dragen zo min mogelijk donkerblauw en zwart binnenshuis want het heeft toch geen nut. Waar je ook gaat zitten of ook al loop je alleen maar van boven naar beneden, op de een of andere manier komt er AL-TIJD haar op je kleding. Wij geven 7 tips om met het kattenhaar te dealen en het zo min mogelijk in je huis te hebben.

#1: Bekijk eens het voer wat je je kat geeft. No offense, maar het goedkoopste supermarktvoer voor je kat is vaak wat minder goed voor de vacht dan voer wat van betere kwaliteit is. Voeding met hoge omega-3 en omega-6 moet goed zijn voor de huid en vacht van je kat!

#2: Probeer je kat regelmatig te borstelen. Een a twee keer in de week is voldoende als je een korthaar hebt. Heb je een langhaar? Dan zou ik toch wel om de dag even met de kam er door gaan. Dit helpt natuurlijk ook met alle losse haren verwijderen. Je kunt hier gewoon een normaal kammetje voor gebruiken die je in de dierenwinkel kunt kopen. (Als je kat stress ervaart tijdens het kammen dan kan je het beter laten, stress veroorzaakt namelijk haaruitval.)

a9cfd0f3-2249-4b69-b191-495fdeb20549#3: Voor je meubels kun je er met de stofzuiger overheen gaan, gebruik dan een opzetstukje die bedoelt is voor je meubels. Je kunt ook met een rubberen handschoen of een vochtige doek over je bankstel heen wrijven.

#4: Voor je kleding is zo’n plakroller (IKEA) het handigst. Leg er eentje bij de voordeur en in de auto, zo kun je last-minute alle haren van je kleding verwijderen. Je hebt tegenwoordig ook mini’s voor in je tas! Ideaal.

#5: Misschien logisch maar stofzuig, veeg en dweil ook regelmatig. Ik heb op de bovenverdieping een droge “Swiffer” staan waarmee ik bijna dagelijks even over de vloer ga boven. Beneden stofzuig ik elke dag (vanwege mijn zoontje) en zo voorkom je dat het haar zich verzameld en het enorm veel wordt. Neem de meubels en de kattenmandjes/palen ook even snel mee met de stofzuiger. Het is zo gepiept als je het bijhoudt.

#6: Als je tapijt hebt of een vloerkleed hebt liggen, strooi dan een beetje baking-soda op je tapijt. Laat dit heel even inwerken en zuig het daarna op. Het helpt tegen geurtjes maar het zorgt er ook voor dat de vezels en haren loslaten van het tapijt. Win-win!

kattentrimmen2#7: Heb je langharige katten? Dan is een halfjaarlijks bezoekje aan de kattentrimmer geen overbodige luxe. Je staat versteld hoeveel vacht er uit die beestjes kunnen komen. Je kunt er trouwens ook naar toe met een korthaar. Britten hebben ook een hele dikke ondervacht en een trimbezoekje doet vast goed. Het scheelt zoveel in huis daarna!

#8: Wil je het helemaal rigoreus doen? Dan kan je je kat ook (laten) scheren. Ik heb dit nu één keer bij Bouli en Balou gedaan en mán, wat heerlijk. Even alle vieze vacht eraf, lekker luchtig voor de zomer en er komt super mooi, nieuw haar voor terug. Ik zou het niet iedere keer doen, maar als je merkt dat de vacht een beetje lelijk wordt zou ik zeggen: probeer het eens!

#9: En de laatste tip. Als je écht geen haar in huis wil, neem dan een Sphynx ;-)

Share This Story

Informatief

You May Also Like

5 Comments

 1. 1
 2. 2

  Handig artikel! Van deze tip hebben jullie vast ook wel eens gehoord maar wij gaan altijd met een trekker over onze bank om de meeste haren weg te werken. :)

 3. 3

  Hahaha de laatste tip… Maar die swiffer boven is wel een goede, zeker voor op de kattenkamer die ze nu hebben… even snel een swiffer erdoor!

  Rubberen handschoenen moet ik even gaan kopen zo te lezen. dank voor je tips.
  Jessica onlangs geplaatst…Happiness by Jess #2My Profile

 4. 4

  Als professioneel kattentrimmer weet ik er alles van ;-) Het verharen wordt inderdaad als één van de grootste nadelen ervaren bij het hebben van een kat, maar een regelmatige trimbehandeling kan echt helpen. Zowel bij lang- als kortharige katten!

 5. 5

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge