10x best basics voor je kat

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk: je koopt een kat en die redt zichzelf wel. Het is in de praktijk wel even iets anders. Natuurlijk zijn er genoeg katten die zichzelf heel goed kunnen redden, maar er zijn ook katten die net wat meer aandacht en zorg nodig hebben. In dit blogje gaan we het over 10 “basics” hebben die nodig zijn voor elke kat en kattenbaasje! De punten staan in willekeurige volgorde.

Dit artikel is in samenwerking met Whiskas.

1. Kies een goede dierenarts voordat je je kat daadwerkelijk in huis hebt. Zorg ervoor dat je al weet welke dierenarts je kiest. Mocht er een keer spoed zijn dan weet je naar welk nummer je kunt bellen, waar je zijn moet en loop je niet als een kip zonder kop te Googlen naar een dierenarts in de buurt. De dierenarts ent je kat één keer per jaar in, bekijkt je kat vaak even qua gezondheid en je kunt er altijd terecht als je vragen hebt.

2. Fijne plekjes om uit te rusten. Zorg ervoor dat je kat voldoende plekken in huis heeft waar hij zich kan terugtrekken. Vaak houden katten niet van drukte en willen dan wat rust. Creëer lekkere ligplekken door het huis heen waar hij mag komen. Dure mandjes en kussens zijn vaak niet eens nodig! Een kartonnen doos met een oud kussen erin voldoet prima voor de meeste katten.

3. Goed en gezond voer. Bijna alle katten krijgen droogvoer (brokken) als hoofdvoer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de droge voeding van Whiskas. Deze is vernieuwd en volledig afgestemd op de verschillende levensfases die de kat doorloopt: kitten, volwassen, senior. Hierdoor weet je zeker dat jouw kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft! (Tip: Je kunt nu een gratis sample aanvragen!). Naast deze droge brokjes kun je ook eens natvoer proberen. Lekker voor de afwisseling en goed om het vochtgehalte op peil te houden! Bekijk goed hoeveel voer jouw kat nodig heeft en stem de hoeveelheid hier op af.

Precies weten waar je op moet letten bij de aanschaf van goed en gezond voer? Wij schreven eerder een artikel met 5 tips over waar je rekening mee moeten houden bij de keuze voor kattenvoer.

Foto 09-01-16 08 35 28
4. Voldoende drinkplekken. Natuurlijk draagt goed en gezond voer bij aan het gezond houden van de urinewegen, maar dat neemt niet weg dat het net zo belangrijk is dat de kat goed drinkt. Katten zijn namelijk van nature matige tot slechte drinkers. Stromend water heeft bij veel katten de voorkeur, dus misschien is een waterfonteintje wel een optie om aan te schaffen. Drinken is heel belangrijk, zo blijft alles goed doorspoelen en verklein je de kans op blaasgruis. Iets wat helaas bij veel katten (katers) voorkomt. Zet hier en daar door het huis wat drinkbakjes neer zodat de kat voldoende gelegenheid heeft om zich te hydrateren!

5. Vachtverzorging. Katten zijn hele ijdele en schone dieren en zorgen voor een groot deel zelf voor hun eigen vacht. Het ligt er ook een beetje aan of je een langharige of kortharige kat hebt, wat de vachtdikte is en hoe de conditie van de vacht is. Een kat met lange haren of een hele dikke, wollige ondervacht heeft net wat meer vachtverzorging nodig dan een korthaar. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een kat. Met mijn twee langharen ga ik minstens twee keer per jaar naar de kattentrimmer voor “groot onderhoud”. De rest van de tijd verzorg ik de vacht door middel van kammen/borstelen met speciale kattenborstels. Voor mijn korthaar is kammen en borstelen voldoende. Ook komt een gezonde vacht van binnen. Gezond voer zorgt voor een gezonde kat. Sommige merken bevatten extra omega-6 vetzuren en zink, wat bijdraagt aan een mooie en gezonde vacht en huid.

furminator
6. Een hygiënisch toilet. Zoals in punt 5 beschreven, zijn katten schone en hygiënische dieren. Ook zij houden van een fris toilet. Als je kat binnen op de kattenbak zijn behoefte doet, zorg en dan voor dat de kattenbak regelmatig schoongemaakt wordt. Doe er op tijd nieuw kattengrit in en schep de poep en plas er uit wanneer nodig. Wij mensen houden ook van een schoon toilet, dus waarom onze huisdieren niet? Sommige katten zullen hun behoefte naast de kattenbak doen wanneer ze het niet schoon genoeg vinden. Zoek naar kattengrit wat jouw kat (en jijzelf…) fijn vindt!

7. Speel! Een kat heeft zeker behoefte aan spelen en bewegen. Vooral katten die binnenblijven hebben uitdaging nodig, want voor je het weet liggen ze de hele dag in hun mandje te slapen. Je hoeft niet eens speciaal speelgoed te kopen: een haarelastiekje, een balletje papier, een wattenstaafje, een leeg wc-rolletje of een stukje lint aan een stok is al leuk kattenspeelgoed!

Finn

8. Manicure en pedicure. Katten die veel buiten komen zullen minder de behoefte hebben om binnen te krabben aan meubels etc. Zij komen buiten al aan hun nagelverzorging vanwege de ruwe grond, bomen en andere objecten waar ze aan kunnen krabben. Om je meubels veilig te houden, zorg voor voldoende krabgelegenheid. Palen, matjes, blokken… Je kunt het zo groot of klein houden als je zelf wil, maar zorg wel voor genoeg krabgelegenheid zodat de nagels van de kat in goede conditie blijven en bijvoorbeeld niet ingroeien.

9. Een reismandje is geen overbodige luxe. Ten eerst heb je deze nodig voor het ophalen van je kat/kitten en ten tweede is het altijd prettig om er een te hebben als je naar de dierenarts moet. Stop je kat niet in een gewone tas, een doos of iets anders. Dit is gewoon niet veilig.

10. En tot slot natuurlijk ontzettend veel liefde, aandacht en affectie. De ene kat knuffelt graag terwijl de ander wat meer op zichzelf is. Dat geeft niet, liefde kun je op vele manieren uiten. Van uitgebreide knuffelsessies ’s avonds op de bank tot een kroel onder de kin, er is altijd wel iets wat jouw kat fijn vindt.

Over Whiskas: Whiskas heeft samen met het dierenonderzoekscentrum Waltham voeding ontwikkeld die speciaal is samengesteld voor de verschillende levensfases die katten doorlopen. Net als bij een mens heeft een kat namelijk verschillende behoeften per levensfase. Wat een baby nodig heeft verschilt erg van een volwassene, en voor katten is dit precies hetzelfde. De brokken van Whiskas zijn zo afgestemd dat jouw kat precies krijgt wat hij van nature nodig heeft in iedere fase van zijn leven: kitten, volwassen of senior.


Share This Story

Food, Informatief

You May Also Like

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge